5+1 érdekesség az iskolák világából

Szerte a világon különböző szokások honosodtak meg, ami az iskolába járást, az iskolai életet illeti. Néhány kuriózumot, érdekességet gyűjtöttünk össze, például a világ legkisebb iskolájáról, vagy a finn oktatási rendszerről, de megtudhatjuk azt is, melyik iskolában kell legrégebb óta iskolai egyenruhát viselni.

1. A nyugati országok közül Írországban tanul a legtöbb diák nem koedukált intézményben: az általános iskolások 17 százaléka, a középiskolásoknak pedig a harmada jár fiú- vagy lányiskolába.

2. A világon a holland gyerekek a legboldogabbak – legalábbis az UNICEF szerint. A legifjabb hollandusok 95 százaléka mondta magát boldognak a szervezet 2013-as felmérésében. Tény, hogy a stresszmentes iskola sokat segít ebben, amely egyébként 4 éves kortól kezdődik, de csak harmadikban, 6 éves kortól zajlik strukturális keretek (olvasás, írás, aritmetika) között az oktatás.

3. A világ legkisebb iskolája a piemonti, alig 300 fős Alpette nevű községben található. A 2013/2014-es tanévben ide mindössze egy diák járt, az akkor 8 éves Sofia Viola. Osztálytársak hiányában a kislány hetente kétszer elment egy közeli iskolába, szociális kapcsolatait erősítendő.

4. A sokat csodált finn oktatási rendszer egyik fontos alapköve, hogy a gyerekek alig kapnak házi feladatot: ez egy 15 éves diáknál legfeljebb napi 30 percet vesz igénybe, ráadásul különórákra sem kell jellemzően járniuk a tanórákat követően.

5. Iskolai köpenyt, egyenruhát számos országban viselnek a diákok Ausztráliától kezdve Burundin és Lengyelországon át egészen Venezueláig. A világon a londoni Christ Hospital School (1552) volt az első iskola a történelemben, amelynek növendékeit uniformis viselésére kötelezték – egyenruhájuk („kék kabátosok”) a mai napig ugyanaz.

5+1. Sok külföldi megdöbben, hogy Japánban milyen sok gyerek megy nagyon fiatalon egyedül, felnőtt kísérő nélkül iskolába, száll fel a buszra vagy a vonatra. Erre a japánoknak egy bölcseletük is van: Kawaii ko ni wa tabi o saseyo, azaz: „küldd a szeretett gyermeked az útra”. Az iskolások önállóságát jelzi, hogy a távol-keleti országban minden osztálynak ki kell takarítania saját tantermét, illetve további másik két helyiséget.