Jókedv, öröm, móka és persze kacagás

A Komplex Alapprogram szakmai csapatával a Sütő András Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagiskolájában jártunk, ahol a szakmai munka mellett egy felhőtlen napon vehettünk részt az ott tanuló kisdiákokkal.
Olyan iskolába látogattunk, ahol a diákok egytől egyik halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek. A Komplex Alapprogram célkitűzéseinek zászlóshajója a hátránykompenzáció, így az ilyen találkozások rendkívül sok tapasztalattal vértezik fel stábunkat. Tényleg nincs nagyobb fizetség az oktatásban, mint sok-sok csillogó szempár, egy-egy őszinte mosoly, vagy hangos kacaj. Sosem egyszerű a helyzet, ha egyszerre egy egész alsótagozatot próbálunk játékosan, élménygazdagon szórakoztatni, így a kömlői találkozás előtt is volt bennünk némi izgalom. Hogyan fogadnak bennünket? Megfelelő programmal készültünk? Tetszenek majd az ajándékok? Ezen gondolatok kavarogtak a fejünkben, egészen megérkezésünkig. Kíváncsi tekintetek tüzében kezdtünk el pakolni, ám már akkor megérkeztek az első bátrabb kérdések azzal kapcsolatban, hogy kik vagyunk, és mit szeretnénk nálunk csinálni. A programra egy tíz fős animátor stábbal érkeztünk, akikkel, a legkülönfélébb módon szórakoztattuk a gyermekeket. Volt arcfestét, vetélkedő, színezés, lufihajtogatás, táblajátékok és még sorolhatnánk mennyi móka és kacagás. Természetesen az ajándékok sem maradhattak el, amik átadásakor lehetett érezni: ennél jobb helyre nem kerülhetett volna. Érdeklődésünkre megtudhattuk, hogy a település kicsit elzártan működik a környéken, innen a gyerekek a nyolcadik osztály után nem mennek el, itt maradnak és élik le életüket. Hisszük, hogy a Komplex Alapprogram hozzá tud majd járulni ahhoz, hogy előrébb léphessenek a kömlői gyerekek is.

A legzsiványabb fiúk maguktól kérdezték a végén, hogy miben segíthetnek nekünk, illetve, hogy mikor találkozhatunk újra. Rengeteg eleme van a Komplex Alapprogramnak ami miatt különlegesnek mondhatjuk, ám ami a legfontosabb, hogy valódi közösség építő ereje van, legyen szó gyermekről, pedagógusról vagy szülőről. Nem is olyan nagy titok ez: „csak” csaljunk mosolyt minden nap egymás arcára.