Létezik olyan múzeum, ahová szívesen mennek a gyerekek?

Ha őszinték szeretnénk lenni, akkor kimondhatjuk: általában véve a gyerekek nem szeretnek múzeumba járni. Pedig mennyire fontos megismerni a múltat, élőben érezni a történelem illatát. Egy fantasztikus módszert szeretnék bemutatni, aminek az eredménye nem más, mint rengeteg mosolygós gyerek, akik örömmel magukba szívják a múzeumok adta tudást.

A Helsinki történetéről szóló múzeumba belépve meglepődve láttuk, hogy tele van gyerekkel, akik futkározva, kiabálva, mosolyogva és ami a legfontosabb: játszva tanulják meg városuk történetét.

Itt bizony minden a gyerekekről szól. ( Őszintén bevallva, mi felnőttek is roppant mód élveztük!) Tökéletesen gyerekbiztos az egész múzeum, a padló- ami úgy van festve mintha kőből lenne- is puha,  semmi baj nem érheti a kis felfedezőket. Ők nem múzeumba érkeznek, hanem egy kalandos felfedezés során ismerik meg a várost. Minden egyes állomás interaktív, mindent kipróbálhatna, az összes eszközzel, kiállított tárggyal játszhatnak.

Nagyon nehéz visszaadni, azt amit ott tapasztaltunk, de egy biztos a képek önmagukért beszélnek. A szakmákat kipróbálhatják, a korabeli ruhákban akár színpadra léphetnek, de ha valakinek kalózként hajókázni vagy „fosztogatni” van kedve, azt is megteheti. Ennyi boldog és- a szó jó értelmében véve –nyüzsgő lurkót ritkán lát az ember. Pláne múzeumban. Talán a legnagyobb tanulság az, hogy a kulcs minden esetben az élményszerűségen van.

Gondoljunk bele, hogy ha fokozatosan, az adott életkornak megfelelő élménnyel kap tudást a gyermek, akkor amellett, hogy kiegyensúlyozott, tájékozott és boldog lesz, talán még múzeumba is szívesen jár majd.  :)

Érdemes ezen elgondolkodni, hiszen a jó mindig jó lesz, persze nem mindig egyszerű egy-egy képletet ilyen formában megfűszerezni, de az is biztos, hogy Helsinki –egyébként rendkívül érdekes- története sem egy ugrálóvár kakasos nyalókával, ám egy ilyen kreatív ötlettel, ha nem is édesség, de egy interaktív Disney mesévé vált. Olyan mesévé, amit napról napra az oda látogató gyerkőcök írnak.