Lezárult egy időszak

Szokás mondani, hogy ha valami véget ér, akkor az egy másik dolog kezdetét jelenti. Nincs ez másképp a Komplex Alapprogram életében sem, hiszen az Eszterházy Károly Egyetem Károly Róbert Campusán lezajlott az utolsó tankerületi tájékoztató.

Váci és Balassagyarmati tankerületi tájékoztatóval zárult a Komplex Alapprogram ezen ciklusa. A forgatókönyv tekintetében elhangzott a plenáris előadások során, hogy az állandó és kiváló szakmai részek mellett folyamatosan finomítottak a vezetők, azzal a céllal, hogy ezen alkalmak a lehető legjobban adjanak tájékoztatást arról, hogy milyen lesz a jövő iskolája, a valódi Élménysuli. Megragadtuk az alkalmat, és feltettünk pár kérdést K. Nagy Emesének, a DFHT módszer kidolgozóját, a Komplex Instrukciós Program megalkotójának.

Véget ért a tankerületi tájékoztatók időszaka. Hogyan lehet értékelni az elmúlt időszakot?

Minden iskolának, helyzetnek és tankerületnek megvolt a sajátos feelingje. Nagyon sokat számított, hogy a tankerület vezetője hogyan áll az intézményvezetők és pedagógusok elé, mit üzen feléjük a programmal kapcsolatban. Összességében, amikor a résztvevők az interaktivitáson keresztül megérezték, hogy miről szól a Komplex Alapprogram, akkor egyértelművé vált, hogy ott van a fejekben az, hogy be kell lépniük a programba. A megjelenésünk mindenhol egységes volt, a módszer nem változott. Interaktív foglalkozások során mutattuk be a Komplex Alapprogram alprogramjait és a DFHT-t, mint a projekt módszertanát. A kérdés ilyenkor mindig az, hogy mennyire tudtuk meggyőzni a megjelent intézményvezetőket és pedagógusokat arról, hogy érdemes lesz részt venniük ebben a programban.


A DFHT olyan nevelési, tanulási, tanítási módszer, melynek központi elemei az együttműködésen alapuló kooperatív munka és a személyre szabott, képességekhez mért differenciált egyéni feladatok. A módszerben központi helyet foglal el a sokféle képesség felhasználását igénylő feladat, amely minden tanulótól innovatív gondolkodást igényel a téma köré szervezett aktív csoportmunkára alapozva. Másodsorban egy speciális oktatástervezési stratégia, amelyen keresztül a tanár felkészíti a tanulókat az együttműködési szabályok betartására, valamint azokra a szerepekre, amelyek saját munkájuk vezetéséhez szükségesek.

Cél, hogy a módszer segítségével a pedagógusok erős hatást gyakoroljanak a nevelés, tanulás folyamatára. A tanulói esélyegyenlőséget a DFHT fontosabb módszertani elemei támogatják.

A módszer tanulási környezetbe való implementálásával megvalósul a tanulók közötti együttműködés erősítése, a gyermekek iskolai sikerességének biztosítása, az alulteljesítő, illetve a tehetséges tanulók hozzásegítése a közép- és felsőfokú továbbtanuláshoz.


Több száz pedagógussal sikerült kapcsolatba kerülni a tankerületi tájékoztatók során. Milyenek a visszajelzések?

Nagyon sok mindent le tudunk mérni a testhelyzetből. Akkor, amikor valaki a nap elején karba tett kézzel hallgat, majd a nap végén felszabadult és lelkes, majd személyesen mondja el, hogy csatlakozni szeretne, az mindent elmond. Érdekesség még, hogy a mai eseményen a kezdés előtt már több iskola jelezte, hogy mindenképp szeretnének a Komplex Alapprogramhoz csatlakozni. Egyértelmű, hogy az üzenet az megvan, az üzenet az pozitív. A pedagógiai kultúra váltás nem könnyű, de úgy tűnik, hogy el tudunk indulni ezen a rögös úton.

Mi következik a program életében?

Még mindig vannak olyan rendezvények, ahol kifejezetten az intézményvezetőket kell megszólítanunk. Ebben az esetben már a pilot iskolákról van szó, akiknek különböző, testreszabott, interaktív foglalkozásokkal készülünk. Másik fontos lépcsőfok a képzők képzése. Trénerekkel dolgoznak szakembereink, akik a jövőben lefedik az öt megyét tudásuk legjavát adva. Már most lemondható, hogy a legfontosabb cél a projekt fenntarthatóságának megteremtése.