„Szeretnénk, ha a gyerekek élményként élnék meg az iskolába járást”

Kovács Jánosnét, a Mátraderecskei Általános Iskola igazgatóját kérdeztük arról, hogyan tervezik bevezetni a Komplex Alapprogramot az iskolájukban.

Hogyan csatlakozik be a Mátraderecskei Általános Iskola a Komplex Alapprogramba?

A mi iskolánkban először az alsós kollégák közül négyen vesznek részt a képzéseken. Jelenleg ott tartunk, hogy a képzésben a négy elemből a két kötelező és egy szabadon választott elemet már mindannyian elvégeztek, így még egy-egy van hátra mindenkinek.

Tehát nem az egész tantestület „képeződik ki” egyszerre, hanem először csak az alsósok?

Pontosan. Már a kezdetektől arról volt szó, hogy először alsó tagozaton vezetjük be a programot, mivel olyan kicsi a tantestület létszáma, hogy nem tudtuk a felső tagozatosokat is egyidejűleg „beiskolázni”, mert akkor nem lett volna, aki helyettesít addig az órákon. Mivel évente átlagosan 10 gyerek születik itt nálunk Mátraderecskén, ezért összevont osztályokkal dolgozunk az 1-2. és a 3-4. évfolyamokon.

Miért választották a Komplex Alapprogramot?

Azért választottuk ezt a programot, mert nálunk nagyon sok a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű tanuló, ami nagyon sokszor együtt jár figyelemzavarral, magatartászavarral, kevesebb sikerélménnyel. Annak idején éppen ezért, már az európai uniós TÁMOP pályázati rendszeren belül is elindultunk a kooperatív programok elsajátítása és alkalmazása felé. Mondhatjuk, hogy ennek folytatásaként szeretnénk most részt venni a Komplex Alapprogramban, hogy továbbra is élményt tudjunk adni a gyerekeknek. Ezt erősíti a program neve is, az Élménysuli, így mi is azzá szeretnénk válni.

Mit jelenthet egy gyereknek az, hogy Élménysuli?

Szeretnénk, ha a gyerekek élményként élnék meg az iskolába járást, és ne azzal a szemlélettel, hogy „jól van, elülök itt, és csak mondják, amit akarnak, vagy megjegyzem, vagy nem”, hanem tevékenykedtetéssel szerezzenek tapasztalatokat, élményt és tudást.

A tervek szerint mikor kezdődik el a program az iskolában?

Úgy terveztük, hogy 2019 szeptemberében kezdődhetne el az iskolánkban a Komplex Alapprogram először az alsó tagozaton, és utána felmenő rendszerben csatlakozhatnak hozzá majd a felsős kollégák is.