Tanulmányúton Szingapúrban

A világ legjobb oktatási rendszerének titkát ismerhette meg az Eszterházy Károly Egyetem delegációja (dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, dr. Révész László, Dr. Racsko Réka, Hollóné Bódi Katalin, Czók Brigitta) a 2018. szeptember 9-től 15-ig tartó látogatás során Szingapúrban.

Az utazás célja az volt, hogy a Komplex Alapprogram keretében megvalósuló  Élménysulik megvalósításnál minél több nemzetközi jó gyakorlat kerüljön integrálásra és ehhez olyan vezető országok oktatási rendszerét vegyük alapul, akik a nemzetközi méréseken rendkívül jól teljesítenek.

Az egy hetes tartózkodás alatt betekintést nyertünk az „Oktatás szíveként” aposztrofált Nanyang Műszaki Egyetemhez tartozó, a pedagógusok képzését koordináló Szingapúri Nemzeti Oktatási Hivatal működésébe, valamint megismerhettük e szigetország oktatási rendszerének filozófiáját a világhírű prof. dr. Tan OOn Seng  „Szingapúr oktatása a 21. században” című előadása során. A szakmai program keretében „A szociális és érzelmi tanulás a szingapúri iskolákban” című szeminárium során ismertük meg a rendszer pedagógiai-pszichológiai hátterét, valamint Dr. Tan Lian See előadásából megtudhattuk, hogy a korai iskolaelhagyás helyzetét prevenciós lehetőségeit a városállamban.

A program során látogatást tettünk a Szingapúri Oktatási Örökség Központban, ahol egy interaktív kiállításon keresztül ismerhettük meg az ország történelmét, valamint az oktatási rendszer sikerét meghozó paradigmaváltás folyamatát, amelynek köszönhetően ma a világ élvonalába tartozik.  

A szakmai út során két iskola (Unity Primary School; Hong Kah Secondary School) működését ismerhette meg az 5 fős egri szakértői csapat, valamint egy fórum keretében a gyakorló pedagógusokkal való beszélgetések révén kaphattunk átfogó képet az oktatási rendszer mindennapos működéséről.