Újabb tankerületi tájékoztató a Líceumban

A Salgótarjáni Tankerületi Központ intézményeinek vezetői, oktatói vettek részt a Komplex Alapprogram által szervezett egész napos workshopján 2018. január 30-án.

A rendezvény fő célja a projekt ismertetése mellett az igazi Élménysuli és az ahhoz vezető út bemutatása volt. Természetesen fontos részét képezte a napnak a tervezett pedagógus továbbképzés részletes, gyakorlati tapasztalatokon alapuló megismerése volt.

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem oktatási-, képzésfejlesztési és tanulmányi ügyekért felelős rektorhelyettese nyitotta meg a napot. Köszöntőjében kifejtette: y az intézmény múltja, jelene és jövője biztosítja, hogy Eger a hazai pedagógusképzés egyik központja. A Komplex Alapprogram jóvoltából a cél, egy olyan iskola megteremtése, ahol a diákok és pedagógusok egyaránt jól érzik magukat.

Dr. Révész László, a program szakmai vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a 21. század folyamatosan fejlődő világában az oktatásban is szükség van a megújulásra. A Komplex Alapprogram kiemelt célja, hogy hazánkban 10% alá csökkenjen a végzettség nélküli iskolaelhagyás. Mindezt a magyar közoktatásban már jelen lévő jó gyakorlatok rendszerezésével, összegzésével szeretnék elérni. A program gyakorlati tesztje, a pilot szakasz 2018 szeptemberében indul, az országos bevezetés 2019-ben lesz.

A nap során a résztvevő pedagógusok a valódi Élménysuli módszereit, alprogramjainak szakmai tartalmát csoportokban, óraszimulációkon ismerhették meg. Nem előadások, hanem élményszerű feladatok során betekintést nyerhettek az 5 alprogram egyes tartalmi elemeibe, valamint a DFHT módszerébe is. A megújulás és innováció eredménye tehát az Élménysuli, ahol nem csak tanulni hanem tanítani is élmény.